Museet i Surte har hållit stängt under pandemin men har förhoppningar om att öppna i början av 2021, det säger Bo Sandberg som är ansvarig i Surte. Det ska bli skönt att komma in normala gängor igen säger Bo.
Museet som berättare om ett av Europas största glasbruk och dess brukssamhälle.
Bakgrund – Skårdalskate en liten by i Nödinge församling, och tillhörande Bohuslän en Norsk enklav och fiendeland. Ja så var det med delar av Surte och Bohus en gång långt tillbaka i tiden. Krig och oroligheter mellan Sverige och Norge hade kommit och gått under många 100 tals år. Kungar hade träffats här i omgångar för att hitta fredliga lösningar men det hade oftast slutat med krig. När Bohuslän blev svenskt vid freden i Roskilde 1658 så var ändå inte krigen över. Det skulle dröja ytterligare flera hundra år innan området blev fredligt. Men så kom freden, krig och död var snart ett minne blott, industrialismen började spira i älvdalen, men skulle lilla Surte skulle fortsätta att vara ett känt namn på kartan?
Den branta ravinen vid Surte bäck, och läget vid Göta älv mellan Göteborg och Kungälv ansågs tidigt lämpligt för kvarnverksamhet. År 1851 köpte göteborgsköpmannen Olof Wijk tillsammans med svågern James Keiller några gårdar i Surte, för att förbättra kvarnverksamheten och även starta ett spinneri. Då Wijk avled 1856 ändrades planerna. Ägarna till Eda Glasbruk undersökte vid samma tid möjligheten att anlägga ett fönsterglasbruk i Göteborgsområdet, då importen från huvudtillverkarna i Tyskland var problemfylld på grund av ständiga småkrig. Det förberedda industriområdet i Surte köptes in 1862 och fönsterglastillverkning startade i oktober 1863 under ledning av tidigare disponenten på Eda glasbruk, Gustaf Santesson.
Läs mer på glasbruksmuseet.se