Säkra Ridvägar i Ale

Ale erbjuder ett naturnära boende inte långt från storstaden. Här finns jordbrukslandskap, blommande ängar, vackra insjöar och lummiga skogar för strövtåg, bär- och svampplockning – allt i ett historiskt rikt område.
Säkra Ridvägar i Ale

Föreningen Säkra Ridvägar i Ale är en ideell förening som startades under våren 2010. Syftet med föreningen är att arbeta för en säker hästverksamhet i Ale kommun. Detta skall ske genom anläggande av ridleder och ridslingor skilda från trafik samt genom utbildning.

Föreningen Säkra Ridvägar i Ale har ett huvudsakligt mål; att skapa en trygg och säker miljö för hästar och ryttare i vår kommun. Intresset för hästar som sällskapsdjur och för ridning som nöje och rekreation är otroligt stort. I Ale kommun finns i dagsläget över 200 hästgårdar och över 600 hästar. Hästar och hästnäringen har stor betydelse vad gäller hälsa och välbefinnande för människor i alla åldrar. Ridning är en sport där en majoritet av utövarna (85%) är flickor eller kvinnor, en grupp som enligt bland andra Folkhälsoinstitutet, bör ges större uppmärksamhet.

Folkhälsoinstitutet, bör ges större uppmärksamhet.
Hästnäringen genererar sysselsättning. Hästturism är en starkt växande sektor och hästarna skall tränas, skos, stallas upp, utfodras och skötas om. Uppskattningsvis skapas ett heltidsarbete per tio hästar (SLU,2004) Hästen är en landskapsvårdare, de håller marker öppna vilket gynnar en artrik flora.
Trots alla positiva effekter som ett ökat hästantal innebär uppkommer ibland konflikter och problem. Hästarna kan orsaka miljö- och trafikproblem samt kollidera med andra samhällsintressen.

Historier från området