Stugåsberget
Från parkeringsplatsen vid landsvägen är det cirka 400 m lätt vandring in till den stora Skeppsristningen. Stigen går i gränsen mellan åker och gles ekdominerad lövskog, här i brynet finns det rikligt med blommor på vår och försommar. Dels lundväxter som hör hemma i den glesa skogen tillexempel ekorrbär, vitsippa och liljekonvalj, men också ängsväxter som gökärt, johannesört, blodrot och svinrot som trivs bäst i fullt solljus.
I Ale kommun finns bara tre kända platser med så kallade figurristningar, två av dem ligger vid Stugåsberget. Den tredje ligger längre norrut i Skepplanda socken invid Jätteberget i Alvhem, även den en sevärd hällristning.
I ristningarna kan man uppleva en bit av bronsåldersmänniskornas bildvärld. Hällristningarnas funktion är fortfarande oklar. Man har velat ge dem en religiös innebörd. Förmodligen speglar de bronsåldersmänniskornas vardagsliv, kult och trosvärld.
Den andra ristningen vid Stugåsberget ligger precis på motsatta sidan landsvägen från parkeringen sett och består av en liten skeppsfigur och några skålgropar. De här ristningarna är inte lika väl utmärkta och ifyllda som skeppsristningen.
Skålgropar ligger vanligen i anslutning till odlad mark, som redan under bronsåldern kan ha varit delvis odlad eller brukad. Det är den vanligaste formen av ristning och finns i hela kommunen.