Badliv vid Baddammen

De rekordvarma och vackra dagarna  i  slutet av juni och början av juli gav anledning till ett rikt badliv, inte minst vid samhällets svimmingpool ”Baddammen” Har man väl stånkat upp för den branta backen möter en vacker natur , rikt på sjöar och skog och man vill gärna instämma med den ensamt vandrande Göteborgaren, som gör regelbundna turer varje söndag kring våra sjöar.

Här är så vackert och idylliskt, vet egentligen Surteborna om vilken underbar natur de har i sin omgivning? Baddammen var det ja, den ligger också vackert omgiven av berg och skog. Det är ingen vanlig liten damm vilken som helst, nej det är stor nog att möta en invasion av badande varje sommar. Stolt kan den också vara att kunnat ge varje årskull av samhällets invånare möjlighet att lära sig att simma. Att simkunnigheten är stor får vi belägg för genom en liten privat galupundersökning bland våra anställda.

Av 50 tillfrågade var alla utom två simkunniga och var villiga att när som helst ge bevis för att kunna simma 200 meter. De tillfrågade var alla samhällsbor som lärt sig simma i baddammen, förutom 2st som lärt sig konsten i Långemossesjön.

En hade tagit dom första simtagen i älven. Födelseåren för dom tillfrågade var från 1888 till 1935. Baddammen har under årens lopp befrämjat den ädla simkonsten utan att Simfrämjandet som bildades här i landet 1935, har behövt lägga ned någon extra propaganda här i vårt samhälle.

Bl.a. har Arne Borgs kända profil glidit över Baddammens vatten liksom livräddnings- och simuppvisaren Nils Windqvist. Vid vårt besök en av dessa vackra sommardagar var det ett plaskande, hoppande och dykande bland brunbrända samhällsinvånare, ja även våra grannsamhällen var representerade. Simövningen bland de minsta pågick för full.

Skrivaren minns själv hur stolt man var den dagen man skulle avlägga simprovet.

Diplom från simskolan i baddammen.

Detta bestod i att man ombad någon äldre person att simma bredvid för att ingripa i fall något skulle inträffa, och så kastade man sig i vid ”udden” för att simma till ”sandbotten” – en sträcka på cirka 30 meter. Vid sandbotten höll man sedan till så länge att man utan uppvaktning kunde simma till berget eller ”Svanen” som det kallades. Efter denna prestation var man mogen för att flytta badandet sill ”Kareberget” eller ”Studentberget”. Dessa sistnämnda berg ligger vid sjöns östra sida, mitt emot ligger flickornas badplats, som också hade sitt namn så som ”Töseberget” eller ”Krokodilen” – det var inte lönt att man försökte bada där då blev man snart utsatt förkamraternas giftiga pilar.

För utom dessa berg fanns ”Kärringberget” och ”Familjeberget”. I stort sett finns väl alla dessa berg och namn kvar, och det har dessutom tillkommit en badplats i södra änden av sjön som fått namnet ”Familjebadet”. Denna badplats kom till för några år sedan i samband med den upprustning av sjön som bolaget tillsammans med kommunen gjorde. Man tappade sjön tom genom en hävert över fördämningen och byggde badbryggor och lät sandbanken i södra änden av sjön som tidigare var bevänt med vass o.dyl bilda en utmärkt badplats som fick namnet ”Familjebadet”. Genom reglering av vattentillförseln är ”Baddammen” en naturlig svimmingpool.

Anton Atterskog

Vi har vänt oss till skogsvaktare Anton Atterskog för att höra oss för hur denna vattenreglering ordnats. Under badsesongen brukar vi släppa på nytt vatten i rolig mängd två gånger i veckan. Men under värmeböljan vi hade strax efter midsommar och i samband med tyfusepidemien lät vi vattnet rinna lite för jämnan. För säkerheten är det också väl sörjt, Röda Korset har en patrull utrustad med första förband som rycker in om man skulle behövas. Dessutom finnes två stationer med räddningsattiraljer. Men inget är ju så bra att det inte kan bli bättre. Vad som behövs, säger flera av de badande, är ett par badhytter där man kan hänga in sina kläder, ifall man blir överraskad av en regnskur. Dessutom behöver vi få en bättre väg till familjebadet, så att vi kan köra dit med barnvagnen säger mödrar som släpat den med sig över stock och sten. Dessa önskemål är härmed framförda till dem det vederbör. Så träffas vi vid baddammen nästa värmebölja.

Texten hämtad ur Surteglimtar (Surte Glasbruks personaltidning) september 1953.

På kartan kan du se var historien om "Badliv vid Baddammen" utspelar sig.
Historien upplagd: 26 mars, 2020
Upphovsman: Surteglimtar