Terränglöpning på Borgen 1944

Måndagen kan med skäl kallas för en av Surte största Idrottsdagar. Bor­gens SK:s traditionella terränglöpning, som i år gick för 10:e gången, hade samlat inte mindre än 175 anmälnin­gar, vilket tyder på att tävlingen kan räknas till de stora. En stor tävlan blev det också i alla avseenden. För det för­sta var vädret det bästa tänkbara och gjorde det njutbart att vistas uppe kring den gamla Idrottsplatsen i Surte, dit start och mål voro förlagda. Bor­gens SK har all heder av det väl ut­arbetade och genomförda programmet. Inte på en enda punkt klickade det, och såväl publik som löpare voro fullt be­låtna med tillställningen.

Borgens idrottsplats 1947

På slaget 12 skickades juniorklassen i väg med 25 deltagare. Banan för dem mätte 2,000 meter. Först i mål var här Kamraternas Bengt Johansson, som med en dryg minut slog sin närmaste man, Landvetters Gustav Karlsson. Ef­ter juniorerna var det seniorernas tur. Här blev det ett vida större fält som släpptes i väg. Inalles var det 55 man­nar, som hade att slåss om tätplatser­na. Otäckt många ben såg man dra ihop sig vid utgången från idrottsplat­sen, men allt gick lyckligt. Väl utkom­na på vägarna och stigarna hade man stora möjligheter att sprida ut sig och passera varandra. Seniorerna hade att löpa 2,000 meter, banan två gånger, och först vid idrottsplatsen efter första varvet var Kongahällas Erik Gustavs­son med tiden 7.35, tätt följd av Kam­raternas Bo Wallin med 7.35.2 som mellantid. Gustavsson verkade en aning trött, medan Wallin lekande lätt häng­de med. Karlln, IK Orient, hade 7.46, och Svensson, Mölnlycke, 7.53 1 mellan­tid. Gustavsson och Wallin följdes åt även sista varvet, men mot slutet kun­de dock Wallin passera och skaka av sig Gustavsson och grandiost sprlnta i mål som segrare på tiden 15.23.8, vilket är ny rekordtid på sträckan. Förra re­kordet Innehades av Itskowitz med 15.41.5 och sattes 1942. Gustavssons tid blev 15.30.5.

Efter seniorerna var turen kommen till oldboys, vilka startade som yngre och äldre. Tillsammans var det 18 pig­ga gubbar, som satte fart på komman­doordet gå. Banan för dem mätte 2,000 meter. Först i mål kom här bland de yngre Holger Karlsson, Kamraterna, på tiden 7.51.4, medan segraren i äldre, Tillman, Vikingen, hade 8.37. Simon Gustavsson, öis, som varit med i alla tio tävlingarna, belade dagen till ära tredje platsen bland de äldre.

Den yngsta klassen, som för året var ny, hade även samlat ett stort antal startande eller 45. Banan mätte 500 meter och löptes två varv. Segrare i klassen blev Vikingens elegant löpande Lennart Järnström. Samtliga löpare förklarade efter loppet, att banan är en bland de bättre i göteborgstrakten.

Mycket folk hade tävlingen lockat upp i skogen, överallt efter banan följ­des loppet med intresse, och inne på idrottsplatsen följdes slutstriderna av c:a 200 personers publik. Efter tävlin­garna utdelades en större prissamling av hr Knut Herrlund, ordf. i Borgen.

Ny Tid den 11 april 1944

På kartan kan du se var historien om "Terränglöpning på Borgen 1944" utspelar sig.
Historien upplagd: 26 mars, 2020
Upphovsman: Okänt