Den nya hyttan i Surte

Planeringen av ”nya Surte” dvs. ombyggnation och tillbyggnad av bruket gjordes 1947. Linbana, lagersilos och mänghus byggdes åren 1950 och 51. I dessa silos som är drygt 40 meter höga förvarades råvarorna som var Sand, kalk och soda. Man byggde då också om den linbana som transporterade råvarorna från älven.  Från dom stora silosen transporterades sen råvarorna till ett antal mindre silos i mänghuset. Här skall råvarorna vägas upp och blandas.

Ivan Westerlind vid manöverpanelen för vanorna.

Här får inga misstag begås, mängblandningen som i nästa tillverkningsprocess smältes till glas vid c:a 1500 graders temperatur i de stora smältvannorna måste ha exakt sammansättning. För att slippa det stora arbetet med att väga upp råvarorna för hand konstruerades ett helautomatiskt vågkomplex. Detta vågkomplex var ett av de största i Norden och var konstruerat av Lindells vågfabrik.

Anläggningen bestod av 6 behållarevågar med elektrisk utrustning och vibratormatare för matning av upp till 16 olika material. Våganläggningen kunde nu skötas av en operatör i stället för som tidigare ett antal dussin arbetare. Våganläggningen varnade om något gick snett. Genom mänghuset passerade varje år 30,000 ton sand, 8,000 ton kalk och 12,000 ton soda. Uppskattningsvis inbesparar den automatiserade mänghanteringen c:a 14 milj. skyffeltag varje år. Hela råvaruhanteringen — och dittills mycket tungt och arbetskrävande hantering – blev då helt automatiserad.

Den nya hyttan började byggdas 1956. Det måste ha varit ett enormt lyft för dom som arbetade där. Målet med ombyggnationen var att gå från en produktion på 150,000,000 glasprodukter om året till 300,000,000 i det ”nya Surte”. Kostnaden för ombyggnaden var beräknad till c:a 15-20 milj kronor. Den nya hyttan ligger på den berömda Surteleran men är avlastad ner i berggrunden på ett nålbrev av betongpålar. 4,5 mil påle á 35:- metern

För glasets vidarebehandling disponerar också bruket en modern anläggning för varaktig etikettering och dekorering av glasflaskor och burkar. Denna metod S-dekor att med silk-screen-förfarande direkt på glaset trycka test och dekor (som därefter brännes in i glasytan) börjar bli mer och mer använd, speciellt för kosmetika och livsmedel.

1958 var inte hyttan  bara en av världens modernaste fabriker för glasemballagetillverknig utan hade en range som torde, med den dagens mått vara ganska unik.

Den had en en golvyta på 20,000m2, det är lika stort som 380 2 rumlägenheter. Skorstenar på 74 meter och under samma tak tillverkades alla dom olika glasemballagen, allt från den minimala penecillinflaskan på 11 milliliter, till 60 liters demejeanner. Dom sistnämda i en speciallmaskin som ”ärvdes” från Kungälvs glasbruk, när detta lades ner.

Per Hemberg var ansvarig på bruket då man planerade bygget av nya hyttan, han var drivande.

På kartan kan du se var historien om "Den nya hyttan i Surte" utspelar sig.
Historien upplagd: 20 mars, 2020
Upphovsman: Surteglimtar