En vintersöndag i Surte

Monica Olaisson berättar ur en åttaårings perspektiv.

Vaknar av att mamma stökar om i köket. Söndagsfrukost med havregrynsgröt och te och smörgås. Det är en stor dag idag för det är hemmamatch för Surte SK i bandy på Surte idrottsplan. Pappa kommer ut från badrummet, nyrakad och fin och luktar gott av rakvatten. Vi äter frukost under tystnad. Pappa säjer då och då; idag får vi allt se till att vinna matchen.
Mamma lägger fram varma kläder till mej, samtidigt som hon förbereder söndagsmiddagen och gör i ordning en termos med varm buljong och knäckebrödssmörgåsar med ost att ta med till matchen. Nu är det dags att gå till idrottsplan. Jag tror att hela Surtes befolkning är på benen idag och på väg till bandyn. ” Idag går det nog vägen!” säker man till varann. Solen skiner och det är kallt. Vid idrottsplan är det lång kö vid biljettluckan. När det äntligen är vår tur att köpa biljetter ser jag att det är Rickard Eliasson, mammas morbror, som sitter i biljettluckan. Det var Rickard som lärde mej att åka ytter- och innerskär på skridskorna. Han lärde mej också att göra åttor och treor. Spelarna kommer ut ifrån Idrottshuset, ombytta och går ner till isen, tar av sej sina skridskoskydd och kastar dem ifrån sej där de hamnar i en hög huller om buller. Hur kan de hitta sina egna skydd igen? Nu är matchen igång. Man hör hur det sjunger i isen av skridskorna ifrån bandyspelarna. 
Vi barn tittar inte så mycket på matchen utan springer mest runt och leker. Upp och ner i stentrapporna där publiken står, eller hänger i stålräckena. Vi hoppar i snöhögarna som bildats när man plogat ren planen från snö. Ibland hör vi hur publiken ropar, Jaaaa och sedan ett Neeej. Inget mål den här gången. Publiken hejar på sina favoriter; Heja Surte friskt humör det är det som susen gör. Surte, Surte, Surte!Äntligen halvlek. Då blir det rusning till korvkiosken. Jag får min kokta korv i smörgåspapper och känner värmen genom papperet av den varma korven. I pausen hörs musik från högtalarna. En del vuxna har med egen fika i sina portföljer. Efter pausen fortsätter våra lekar med hopp i snöhögen. Ibland hörs publikens tjut; då visste vi att Surte gjort mål. Vi barn hoppade och dansade av glädje. Matchen är slut och tyvärr blev det oavgjort den här gången. Publiken går hem under tystnad lite missnöjda med bara en poäng, men pappa är positiv och säjer uppmuntrande ”nästa gång blir det full pott”.

När vi äntligen är hemma sätter mamma på ugnen så jag kan lägga mina fötter på luckan och värma mina genomfrusna fötter. När jag sitter vid ugnen känner jag dofterna från söndagsmiddagen mamma lagar. Idag blir det hemmagjord köttsoppa med klimp och därefter potatis och kött med pepparrotssås. Är det fint väder så brukar vår familj gå upp till Surtesjön. Där åker vi skridskor eller skidor och har matsäck med oss och värmer oss vid elden som pappa gjort upp. Ibland bogserar pappa mej med skidstavarna och då kan det gå undan så att vinden riktigt biter i kinderna. Det hissnar i magen utav farten. Är det nyspolat på Idrottsplan går vi barn dit på förkvällen och åker skridskor i strålkastarskenet. Vi flickor åker mest paråkning och pojkarna spelar bandy. Efter några timmars åkning går vi trötta och frusna hemåt, äter kvällsmat och därefter är det dags för den varma sköna sängen.
Texten skriven av Monica Olaisson och artikeln är plockad ur bruksongars medlemmstidning ”Nytt från Bôxeknuten”. Du kan läsa fler av dessa tidningar här!

På kartan kan du se var historien om "En vintersöndag i Surte" utspelar sig.
Historien upplagd: 14 januari, 2020
Upphovsman: Monica Olaisson
Historien utspelade sig på 50-tal
Historien kommer från Nödinge Hembygdsförening
En vintersöndag i Surte
Skärmavbild 2021-10-27 kl. 06.46.18
Julmarknad på Bohus Fästning

Varmt välkomna till årets julmarknad! Runt eldkorgar och levande musik kan barnen skriva sina egna önskelistor och lämna till tomtefar i egen hög person. Borggården fylls denna afton av unika utställare, julens dofter och karoliner… 

Marknaden pågår under lördagen den 11 december mellan kl. 12-18.

Läs mer på Bohus fästnings hemsida!

Fakta om eventet

Datum: December 11, 2021
Startar kl: 12:00
Slutar kl: 18:00
Avgift: Gratis:-

Tipsa om eventet!

Hitta till eventet

Plats: Biohus Fästning
IMG_3506
Höstlov på Repslagarmuseet

Under höstlovsdagarna 4-5 november kan skolbarn komma till Repslagarmuseet i Älvängen och slå sitt eget hopprep. Mellan kl.11,00 – 14,00
Alla barn som slår rep bjuds på saft och bulle.
Ingen kostnad!

Fakta om eventet

Datum: November 4, 2021
Startar kl: 11:00
Slutar kl: 14:00
Avgift: 0:-

Tipsa om eventet!

Hitta till eventet

Plats: Repslagarmuseet i Älvängen
Stickning

Vi ses med våra stickor och garn, varannan måndag kl 13.30 ojämna veckor, tag med eget fika. Välkomna!

Fakta om eventet

Datum: November 8, 2021
Startar kl: 13:30
Avgift: 0:-

Tipsa om eventet!

Hitta till eventet

Plats: Hembygdsgården Hålanda
83326008_868950410209018_1476098977379123200_n
Fixardag

Fakta om eventet

Datum: April 18, 2021
Startar kl: 09:00

Tipsa om eventet!

Hitta till eventet

Plats: Lunden 311, 44696 HÅLANDA
Vandring runt Hålsjön

Fakta om eventet

Datum: August 30, 2021
Startar kl:

Tipsa om eventet!

Hitta till eventet

Samling vid badplatsens parkering.
Plats: 58.034138, 12.273331
64783725_2330656387015171_4609741252940791808_n
Midsommarfirande på Grönköp

Vi firar som vanligt midsommar på hembygdsgården. Vi reser majstången kl 12 och därefter blir det danslekar, fiskdamm, lotteri och kaffeservering. Välkomna!

Fakta om eventet

Datum: February 11, 2021
Startar kl: 12:00
Slutar kl: 14:00

Tipsa om eventet!

Hitta till eventet

Grönköp
Plats: Skepplanda Hembygdsgård