Surte under förändring

Denna gång tänkte jag ta SURTE som profilen. Ett Surte som åter står inför förändringens vind. Denna gång gäller det biblioteket och museet. Vad blir det kvar av gamla Surte? Det Surte som en gång i tiden var centralort i Nödinge kommun och ett blomstrande Brukssamhälle.

Ett Surte med egen polisstation, 2 järnvägsstationer och en mängd affärer. Ett Surte där vi jumpade på isflak mellan bryggorna vid älven. Där vi hade lagt ut korrugerad plåt inne i vassen.

Där vi stod och trängdes på trappan till bion varje matiné. Samma bio som man blev stoppad av Göte Eliström när man försökte gå på barnförbjudna filmer, innan man hade åldern inne.

Fotografen Efraim Olsson med fru vid baddammen

Där vi badade i baddammen vid Kareberget, Sandbotten, Töseberget och Skuggbryggan. Det var alltid tävling om vem som badat först varje år.

Och där vi om vintrarna åkte skridskor på Kodammen. Man skruvade på sina skridskor på pjäxorna. Lyckliga var de som hade ”riktiga” bandyrör.

Ett Surte där tennisbanan var en av samlingspunkterna på sommaren. Man spelade tennis och lämnade alltid fönstret inne i duschrummet öppet, så att vi kunde komma in på kvällen och sitta och prata där inne. Helt oskyldigt men spännande. Inne i skogen bakom tennisbanan fanns en hög brunn. Den användes som spelbord. 5-öres poker och 21 spelades samtidigt som man tjyvrökte en och annan Bill, Ritz, John Silver eller Florida. Alla inhandlade i lösvikt. Vi hade också en cykelcrossbana inne i skogen. Vår vilda framfart på densamma störde ofta tennisspelande herrar och många arga ord slängdes efter oss. Nu finns det blott en liten Friggebod vid tennisbanan där man eventuellt får plats med två tennisrack.

Vintertid ljöd ”Skridskoåkarna” från en knastrig stenkaka var gång Surte SK spelade bandy på IP. Man gick folk ur huse för att se Brukets stoltheter: Bröderna Atterskog och Aronsson m.fl. Alla i laget arbetade på Bruket. Det doftade av kokt varm korv runt hela plan. Vid IP fanns en minigolfbana och en jukebox. Det blev varat tillhåll och vi drack Coca-Cola. Populäraste låten på jukeboxen var Del Shannons Runaway. Minigolfbanan fick konkurrens av ”Revolver”-kafet. Dom där hemma visste var man hade varit, när man insvept i ett moln av unken cigarettrök kom hem lagom till middagen.

Om vårarna brukade vi lunta och tävla om vilka som hade störst påskeld. Dessa eldar fick vaktas fram till påskafton. Ibland hände det att några brann innan. En del gånger tog man granris från en obevakad eld. Eldar fanns i Norra, centum och ute på Raset.

På juldagsmorgon spelade musikkåren julsånger. De gick runt hela Surte tidigt på morgonen och stannade pä bestämda platser.

Ja, alla bär vi med oss minnen från barndomens Surte, ett Surte som finns i våra hjärtan och kommer alltid att finnas där.

Texten hämtad ur ”Nytt från Böxeknuten” skriven av Göran Teiler.

På kartan kan du se var historien om "Surte under förändring" utspelar sig.
Historien upplagd: 20 mars, 2020
Upphovsman: Göran Teiler