Ljungeryd 1921

Gården var den största under Livered i början på 1900-talet. Då gjorde torpama på Klovet och Espet sina arbetsdagar på Ljungeryd och arrendatorn kallades patron. När arrendetiden gick ut för Rickard Persson på 1950-talet upphörde jordbruket och några år senare planterade Koberg skog på åkrarna. Det upprörde många vid den tiden. Foto: Johan Wesdn Hålanda hembygdsförening.

När Hålanda hemvärn startade under andra världskriget hade man en skjutbana mellan Klovakullen och Korpås. väster om landsvägen, vid Lilla Ljungeryd. Man sköt mot Korpås från skjutvallar på åkrama Ängafla- get. Kilen och Klovabacken. Varannan söndag träffades man och tränade skjutning och exercis.

Övriga åkrar på Ljungeryd var Sexlanden, Stora och Lilla Sandlyckan, Kajsemaden, Lilla och Stora Getås- gärdet. Rutan. Bränna. Askelyckan, Mossen och Trädgårdslyckan.

Berättelser från Ljungeryd

Nedtecknat 1993 av Britta Gustafsson i Drottninggärdet, född 1919 på Ljungeryd.

Jag skall berätta lite om mina 20 första levnadsår. Det var lyckliga år. Jag föddes som nummer två i en syskonskara på sex. Jag var ganska busig av mig. klättrade i träd och rev sönder mina kläder och ställde till med bekymmer för min mamma.

Vi hade en arrendegård under Koberg, 55 tunnland åker. 14 kor, 2 hästar, 2 oxar som ersattes av hästar så småningom samt smådjur. Vi betalade ett arrende på 700 kronor om året. Med på gården bodde också farmor och farbror Gustav.

Vi separerade mjölken, kärnade smör av grädden och födde upp kalvar och grisar med skummjölken. Smöret såldes till affären eller rättare sagt byttes ut mot andra varor. Vi sålde också ägg till affären. Vi Fick alla hjälpas åt med olika sysslor.

Huset saknade vatten inne och avlopp, så det var ett mycket arbetsamt hushåll. Hur mamma klarade de tre målen mat om dagen till tio personer förstår jag inte. Vi hade ju varken kyl eller frys, men en bra jordkällare hade vi förstås.

Så småningom blev jag sju år och fick bölja småskolan i Livered. Det var en halv mil att gå. På vintem var det mörkt både på morron och eftermiddag. Jag minns hur jag läste Gud som haver och travade på med andan i halsen då jag var mörkrädd, det är jag inte längre. Men jag var ju bara sju år. Andra året fick jag sällskap av Sara och Alrik, då blev det roligare att gå.

Så småningom började jag Folkskolan, fick närmare väg och en lärare som hette Göran Stenberg. Han startade Ungdomens Röda Kors i Hålanda. Vi samlades pojkar och flickor till arbetsaftnar och hade väldigt roligt tillsammans. Och nu gjorde vi basar på sakerna vi hade tillverkat.

Så kom då konfirmationstiden, vi hade en ung präst, Knut Serin, vi var hans första konfirmander. Det var en fin tid. Som 15-åring började jag som barnflicka hos familjen Stenberg. Jag var där i nära fyra år. Jag fick lära mig mycket och trivdes bra.

På kartan kan du se var historien om "Ljungeryd 1921" utspelar sig.
Historien upplagd: 30 mars, 2020
Upphovsman: Skepplanda Hembygdsförening