Resorna från Surte

Surtes årliga pensionärsutflyikt med båt till Långedrag ägde rum onsdagen den 25 augusti i strålande väder. 185 personer deltog: 117 pensionärer från Surte, 31 från Kungälv, 3 representanter från fack­föreningen, 16 medlemmar av Surtes mu­sikkår samt 18 övriga inbjudna.

Redan vid nio-tiden började deltagar­na strömma över landgången till m/s ”Re­gent” som låg förtöjd vid ”Gamla Bryg­gan” med kapten Rickshand vid rodret. Surtes egen musikkår i vita mössor och med blankpolerade mässingsinstrument stod uppställd i »fören och blåste för fullt, svenska flaggan vajade för vinden, och man vinkade både från båt och från strand, när ”Regent” lade ut och gled uppför älven. I Kungälv blev det mera vinkningar och glada tillrop, inte minst när storberättarna Jimmy Hasselgren och Arthur Hoff kom ombord. Sedan dröj­de det inte länge förrän hjärtliga skratt­salvor från övre däck förkunnade att hi­storierna  kommit  igång.

Så svängde ”Regent” nerför älven igen, och man sökte upp gamla vänner och pratade, eller satt och bara njöt av fär­den. Disponent Hanserud, som var med för första gången, gick omkring och häl­sade på alla, Ivar Linder, som hållit i trådarna till arrangemangen var ”tom­ten” ombord som såg till att alla hade det bra, Olle Svensson som mött i Kung­älv med filmkameran i högsta hugg, fort­satte att föreviga vad som hände, och Runo Jönsson samlade in stoff till re­portage.

Vid tolv-tiden lade ”Regent” till vid Långedrag och på kajen mötte dragspels­bröderna Lindqvist, som ledde marschen upp* till restaurangen. Disponent Hanserud hälsade deltagarna välkomna och höll därefter parentation över under året av­lidna pensionärer. Så presenterades de nya medlemmarna i föreningen, och därefter avåts lunchen i den bästa stämning till musik av glasbrukets musikkår. Efter kaffet och tårtan började det emellertid att hända något på den uppbyggda sce­nen. Föreningens nye ordförande Arthur Hansson  framförde  deltagarnas  tack  till bolagsledningen och önskade disponent Hanserud ”lycka till” på hans nya post och erinrade om sin företrädare, Ot­to Börjesson, föreningens eldsjäl under så många år, som tyvärr på grund av sjuk­dom måst avsäga sig ordförandeskapet. Därefter hälsade han direktör Hemberg hjärtligt välkommen som hedersmedlem i föreningen och överlämnade en textad adress från föreningen, medan fru Bör­jesson överräckte en vacker orkidé åt fru Hemberg. Per Hemberg tackade i spiritu­ella ordalag och slutade med att utbringa ett fyrfaldigt leve för föreningen.

Sedan var det så dags för den litet mindre högtidliga underhållningen. Trion Lindqvist spelade dragspel och Holger Falck, som hälsats med igenkännande applåder, satte fart på tävlingar och kaffeburksutdelning, till ”äldsta deltagar­na”, ”pensionärer med längsta anställ­ningstiden”, ”längst gifta”, osv.

Olle Svensson visade film från förra årets utflykt och PG Kihl färgbilder tag­na vid samma tillfälle. Missionär Henry Holmberg, son till förre glasblåsaren och maskinskötaren Adolf Holmberg, och se­dan flera år verksam som Svenska Mis­sionsförbundets missionär i Franska Ek-vatorialafrika, höll ett intressant och upp­skattat föredrag med färgbilder därifrån.

Jimmy Hasselgren och Arthur Hoff be­rättade historier, en skicklig buktalare uppträdde med sin docka. Och till sist kom dagens överraskning — samtliga del­tagare fick en kaffeburk med sig hem. De som inte kunde närvara blev natur­ligtvis inte heller lottlösa.

Klockan fem var det tid för återfär­den och medan kapten Rickshand över­blickade det hela, skyndade de sista del­tagarna ombord. Snabbt och säkert gled ”Regent” ut från kajen. Vid sjutiden var man så hemma igen efter en alltigenom lyckad traditionsrik dag.

Resorna från Surte
Julmarknad på Bohus Fästning

Varmt välkomna till årets julmarknad! Runt eldkorgar och levande musik kan barnen skriva sina egna önskelistor och lämna till tomtefar i egen hög person. Borggården fylls denna afton av unika utställare, julens dofter och karoliner…

Marknaden pågår under lördagen den 11 december mellan kl. 12-18.

Läs mer på Bohus fästnings hemsida!

Datum: December 11, 2021
Avgift: Gratis:-