Fornminnen
Göta Älvdalen är rikt på kulturmiljöer och i dessa hittar vi fornlämningar från människorna före oss. Fornlämningar är spår efter mänsklig verksamhet och det kan tillexempel utgöras av boplatser, gravfält, gruvor eller kvarnar. Varför inte ta med din picknickkorg till någon av våra hällristningar, domarringar eller fornborgar. Upptäck någon av våra kulturstigar och vandra i våra förfäders fotspår..

Slagfält
Runt om Göta älva har många slag utkämpats. Den gamla gränsen mellan Norge och Sverige belägen i Göta älv har varit föremål för strider och kontroverser under många århundraden.

Ristningar
I området kring Göta älv finns flera hällristningar. En hällristning är symboler, figurer och avbildningar som är inhuggna på berghällar eller lösa klippblock under forntiden. Figurerna har som regel aldrig ristats, utan snarare knackats eller huggits in i bergytan med olika typer av knackstenar eller under järnåldern skarpa huggjärn.

Kyrkor och kloster
I området kring Göta öälv finns en mängd kyrkor. Många är mycket gamla och har uppförts på platser där man under hednisk tid haft offerplatser.

Kvarnar
Götaälvdalens stränder kantas av berg och högre marker. Många av dom kvarnar som funnits i området under urminnes tider nyttjar just höjdskillnaden mellan dom höga markerna som samlar vatten som rinner av och ut i älven.

Gravfält
yguhiljoköjlihkugjkuhiljoökpöolikugkhiljokpolikugjukhiljöklikujgkhljökjlkugjygkhljköljkjhjkhlölikhugjykuhiljoökpolikugjyfhjygukhiljoö