Information om Nödinge sockens hembygdsförening
ÅTERBLICK på Hembygdsföreningens verksamhet 1976 – 1991
av förre ordf Roland Holmquist.
Vår förening har hunnit bli 15 år. Vad har vi
gjort under dessa år? Inte så mycket säger kanske somliga, men det har nog
blivit en hel del trots allt. Genom kommunens välvilja fick vi tillgång till byggnader på Backa gård i Nödinge. Det har medfört mycket arbete med iordningställande av de lokaler som ingår i föreningens område.
Tidigare har skrivits om Dala-Valfrids stuga. Invigning den 28:e sept. 1980.
Den var i mycket dåligt skick vid övertagandet och Nils Augustsson har lagt ned mycken möda på att restaurera den. Mejeribyggnaden på Backa har genomgått stor renovering på många sätt. F.d. kuskbostaden är nu bibliotek och styrelserum. Här liksom i köket fodrades utbyte av nästan allt trävirke. Den gamla bakugnen är åter användbar. Hela yttertaket lades om och förseddes med nytt tegel hösten 19??.
Trädgårdsmästarbostaden, byggd 1875, är fullt möblerad och används vid visningar. Zetterlinds smedja fick vi som gåva av smedens sonson Sigvard. Den flyttades till Backa, ställdes jordning och kunde invigas 17.e sept. 1988. Vi fick även införliva Zetterlinds
gamla verktyg, vilket gladde oss mycket. Det är inte bara hus vi sysslar med. Föreningen har under åren som gått fått många gåvor såsom verktyg, textilier, redskap, böcker och mycket annat.
På servicehus och bibliotek bedrivs utställningsverksamhet och vi har bl.a. försökt återuppliva minnet av personer inom vår socken, vilka på ett eller annat sätt haft förmågan att göra något utöver det vanliga. Några exempel följer här nedan.
1978 på Bohus bibliotek, utställning över konstnären Johan Janssons verk. Jansson var verksam i Bohus, levde under åren 1882-1961 och är bl.a. känd för sina tavlor med vintermotiv från bygden.
1979 visades fina sniderier på Surte bibliotek av den i vår socken kände träsnidaren Valfrid
Andersson. Detta kom till stånd tack vare sonen Rune och snälla människor som
vågade låna ut sina dyrgripar.
I slutet av 1920-talet kom tunnbindare Pettersson till Bohus och EKA-fabriken. Här startade han tunnbindarverkstad. 1980 ordnades på biblioteken i Surte, Bohus och
Nödinge en utställning med anknytning till denna verksamhet.
1981 var turen kommen till surtekonstnären Idoff Rosin, mest
känd som skulptör men även för oljemålningar och etsningar. Denna utställning
kanske är den som skapat mest intresse, den ”vandrade” nämligen
vidare till Lödöse och Trollhättan. Det planeras även ett Rosinrum i
Glasbruksmuseet i Surte.